september 4, 2017
Risotto met rode kool
Rode kool opgebruiken
Als je net zoals mij alleen woont, moet je al ferm je best doen om een uit de kluiten gewassen groente zoals rode kool helemaal op te gebruiken. Ik heb alvast een paar trucks om rode kool zolang mogelijk te laten meegaan en creatief op te gebruiken, zonder dat je het gevoel hebt dat je heel de week hetzelfde gegeten hebt.
- De buitenste blaren van de rode kool pel ik eraf zodat ik de kool niet direct moet aansnijden en langer kan bewaren.
- Eens aangesneden bewaar ik de kool een luchtdichte doos of omwikkeld met vershoudfolie zodat hij niet uitdroogt.
- Ik zelf lust rode kool het liefst rauw, dus belandt hij vaak in slaatjes. Ook waagde ik mij aan een poging tot gefermenteerde rode kool, maar het resultaat was toch nog niet wat het moest zijn…
- Ben je meer een fan van warme rode kool? Maak dan ineens een grotere portie en vries deze in voor later.
Rode kool salade met appel en sesamzaad
Ingrediënten
- 200 gram rode kool in dunne reepjes
- 1/2 appel(en) in blokjes
- 1 EL sesamzaadjes
- 2 pijpajuin in dunne ringen
- 3 EL olijfolie
- 2 EL rode wijnazijn
- peper en zout
Instructies
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
- Meng de rode kool met de appel, pijpajuin, olijfolie rode wijnazijn en de afgekoelde sesamzaadjes.
- Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat honing.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Risotto met rode kool
Een recente aanwinst in mijn recepten om rode kool op te gebruiken is deze vegetarische risotto. Super handig om een paar handjes fijngesnipperde kool een restje rode wijn op te gebruiken.
Tip: Gooi Parmezaankorsten niet weg.
Ze lenen zich prima om je risotto extra smaak te geven. Voeg de korst toe aan de risotto en vis ze er vlak voor het serveren uit. De korst geeft je risotto van rode kool zo nog meer smaak!
Risotto met rode kool
Ingrediënten
- 1750 ml groentebouillon
- 2 handvol rode kool in fijne reepjes
- 1 middelgrote ajuin fijngehakt
- 2 EL olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 125 ml rode wijn
- 280 gram risotto rijst
- 1 tl balsamicoazijn
- 100 gram parmezaan of pecorino
- peper en zout
Instructies
- Breng de bouillon aan de kook en laat ze op een klein vuurtje pruttelen.
- Warm de olijfolie en fruit de ajuin +/- 5 min tot deze gaar is. Voeg de fijngesnipperde rode kool toe en stoof deze eveneens +/- 5 minuten aan tot hij een beetje zacht is. Voeg de laatste minuut de fijngehakte look toe.
- Blus met de rode wijn en laat de alcohol kort verdampen.
- Roer vervolgens de risottorijst door de groenten tot alles mooi gemengd is en overgiet de rijst met een pollepel bouillon. Roer regelmatig door de risotto en voeg pas een nieuwe pollepel bouillon toe wanneer de vorige bijna volledig verdampt is. Blijf dit doen tot de risotto gaar is (+/- 30 minuten).
- Roer op het laatst de geraspte parmezaan en de balsamicoazijn door de risotto en breng op smaak met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
W.
De rode wijn wordt nergens genoemd in het recept. Ik heb het voor de bouillon erbij gedaan.
Verder vonden wij 100 gr. kaas teveel. Voortaan 50 gr, dan is het prima.